KONST och KOMMUNIKATION
8 Oktober  2022  kl. 14

Vi är stolta och förväntansfulla! Igen har vi lyckats engagera den hyllade  konsertpianisten Julia Sigova! Under samtal med Lars Cederholm kommer Julia att berätta om sina personliga tolkningar av de musikstycken som kommer att framföras under dagen.
Då pandemin inte längre minskar plattformen för kulturutövare och konstrundan kunde genomföras som vanligt tidigare i år har vi valt att inte ha en egen runda så som vi hade 2020 och 2021. Istället har vi bjudit in fem konstnärer att presentera sig i samband med konserterna i Maglehem. MalinMatilda Allberg, Håkan Blomkvist, Iris Van Hees, Gunnar Ottosson och Ben Thompson. Vägen till ett konstnärskap är tråden i presentationen där vi också kommer att få se aktuella verk av dem. Vi kommer även att beröra funderingar kring konstnärligt uttryck som är temat för samtalspanelen med konstnärerna och som modereras av Pia Carlström. 
Till kvällen stampar vi takten och dansar till Swing Street Orchestra som även introducerar oss i Lindyhop! 
Härlig fika och vegetarisk trerätters middag ingår i entrén även i år lagad av vår mästerkock Lena Andreva. 

Obs boka biljett senast 6 oktober. Bokning sker i samband med att ni Swishar till 123 026 16 51 ( MITTIMAGLEHEM) Använd gärna Swish Qr kod!  
Ange antal och namn!
Hela programmet inklusive härlig vegetarisk trerätters middag 470 kr.
Eller endast 1a delen 100 kr. 
Eller endast kväll med härlig vegetarisk trerätters middag 370 kr.
För danssugna Lindyhoppare är det ok att hoppa över maten och dansa loss för 200 kr. Dansgolvet är fantastiskt!
                    Vi har inte har utskänkningstillstånd med det går bra att ta med                                                           valfri dryck till maten!
Varmt Välkommen!!!

Mer om årets konstnärer
skrolla nedåt!MalinMatilda Allberg

Jag tog min magisterexamen i Fri Konst på Konsthögskolan i Umeå .  Multi-trauma hette min första separatutställning och av den blev också en kortfilm som visades på Umeå filmfestival 1999. Dessförinnan hade jag främst målat men arbetade därefter i många år med film och videoinstallationer. Relationella och interaktiva verk i bland annat måleri, teckning, bearbetade egna foton och videor. Jag bjuder gärna in publiken att delta genom att fråga efter deras upplevelser och syn på världen. Det är inte  viktigt för mig vad det egentligen föreställer utan jag fokuserat på perspektiv och vill  lägga uppmärksamheten på färgspel, ljus och skuggor.


bildens titel; Förgånget.

Håkan Blomkvist

Född 1942 i Stockholm. Utbildad vi Kungl. Konsthögskolan 1963 – 68.
Representerad på Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum,
Skövde konstmuseum och Ystads konstmuseum.

Mitt måleri idag har sitt ursprung i 80-talet. Jag saknade något inom mig som inte kom till uttryck – ett mörkare skikt, inte bara ett tungt, svårt mörker, utan även som en sommarnätternas, de sena augustikvällarnas skymning, ett tillåtande varmt mörker ur vilket tankar och impulser uppstår.
Senare har ord och skrift smugit sig in i mina målningar, som influenser från
min förlagsverksamhet och mitt eget sporadiska skrivande. Och även impulser från Japans och Kinas traditionella tuschmåleri och kalligrafi.
Svart tusch och sepia, en kall och en varm ton på ett vitt papper. Och så
småningom även akvarell-, akryl- och vinylfärger, alltså andra vattenlösliga
färger, samt kol och kritor.
Men min grund som målare och konstnär är den franska och nordiska
målartraditionen, Cezanne, Karl Isaksson, Agueli, Åke Göransson, Alf Lindberg. Nu har nog Hill blivit allt viktigare för mig. Och jag har alltså suttit i landskapet och inför olika motiv och målat, framför allt under åren 1975 -1985, mina för mig avgörande år i Fardume på Gotland. Den erfarenheten sitter i ryggmärgen.

Iris Van Hees

Jag föddes i Amsterdam år 1965. Under åren 1985–1990 utbildade jag mig inom mode och textildesign på The Royal Academy of Art, The Hague. Sedan dess har jag varit verksam som textildesigner och konstnär i Nederländerna och Sverige.

Med textila material och bivax utforskar jag möjligheter för mitt konstnärliga uttryck. Att vara öppen för det oväntade och föränderliga är viktigt för mig i mitt skapande. Naturens formspråk är en oändlig inspirationskälla för mig. Strukturer, linjer, rytm och färg speglar sig i egna erfarenheter av ljus och mörker, inre och yttre rum.

När ett verk är färdig lever det vidare genom betraktarens ögon och upplevelse.


Gunnar Ottosson

Från konstnär till färgmakare. För mig började det med att jag utbildade mig

till konstnär på Forums målarskola i Malmö i början av 1980-talet. Som konstnär föredrog jag att måla med linoljefärg framför andra färger. Mina bilder fick ett ljus och ett djup som jag saknade i allt annat måleri. Men som konstnär är man av naturen nyfiken. Därför föll det sig naturligt för mig att experimentera med att tillverka mina egna linoljefärger. Därifrån var det inte långt till att se vad man mer kunde göra. Jag målade på trä med linoljefärg, jag målade på sten med linoljefärg, jag målade på metall. Nu utvecklades min färgtillverkning till att konstnärer köpte min färg. Och med detta föddes embryot till det som idag är Ottossons Färgmakeri.

Bildens titel; Morgon


Ben Thompson

Tyvärr har Ben Thompson fått förhinder och kan inte delta. Men i samtalspanelen med MalinMatilda Allberg, Håkan Blomkvist, Iris Van Hees och Gunnar Ottosson om "Konstnärligt uttryck" kommer funderingar och erfarenheter om måleriets kvaliteter att utvecklas vidare med Pia Carlström som moderator. 


Julia Sigova

 Julia lärde sig spela piano i sin mammas knä och har verk av ryska kompositörer i blodet. Möt konsertpianisten Julia Sigova som har Malmö som bas och hela världen som sitt spelfält. Aktuellt i dagarna är Malmö Yamaha Piano Competition nov 2022 där Julia är arrangör och konstnärlig ledare. Under vårt tema i år KONST och KOMMUNIKATION har vi bett  Julia att vid pianot och i samtal med Lars Cederholm  beskriva och analysera  hur personliga tolkningar och variationer kan påverkar musiken. 
I andra rond bjuder Julia på konsert då hon framför några av sina favoritkompositörer.Swing Street Orchestra

6 mannabandet med i spetsen Lina Maria Bengtsson och Jerry Segerberg.

På en gammal skola i Ynglingarum, precis mitt i Skåne träffar vi detta sprudlande och fantastiska par som ägnar sitt liv åt höns och jazz, får och sång, dans och dansutlärning, odlingar av potatis, bönor och kronärtskockor katten Charleston samt skådespeleri, kultur och showbiz. Det kommer även att bli "prova på" dansa Lindyhop!